“Μεταμόσχευση, ένα εφικτό δώρο ζωής” του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια

Υπάρχουν συμπολίτες μας που κάθε μέρα ξυπνούν και κοιμούνται, με την ελπίδα να βρεθεί ένας συμβατός δότης για να τους κρατήσει στη ζωή.

Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται γύρω στις 150 μεταμοσχεύσεις ετησίως, όταν σε χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες μαζί μας, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, ο αριθμός αυτός προσεγγίζει και ενίοτε ξεπερνάει τις 1000. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι με απόσταση η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων όλων των συμπαγών οργάνων, με μόλις 4.05 ανά εκατομμύριο πληθυσμού αριθμό αποβιωσάντων, δοτών όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 16.91 το 2018.

Του Βασίλη Κικίλια*

Πιστεύω όμως βαθύτατα, ότι οι Έλληνες δεν διαφέρουμε από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ούτε είμαστε λιγότερο αλτρουιστές.

Ο μικρός αριθμός δοτών που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι σύμπτωμα ενός πολυεπίπεδου προβλήματος και όχι αποτέλεσμα έλλειψης αλληλεγγύης. Ως τέτοιο απαιτεί μια πολυεπίπεδη λύση.
Αυτή την πολύ-επίπεδη λύση θεμελιώσαμε την περασμένη Δευτέρα.

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της ολιστικής προσέγγισης, που απαντά στην πρόκληση της δωρεάς οργάνων και στις απαιτήσεις της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων.

Σε αυτό δεσμευόμαστε όλοι μας να συνδράμουμε.

Το χρειάζονται οι ασθενείς, αυτούς που πρώτα και πάνω από όλα υπηρετούμε.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, “στην προσπάθεια που εγκαινιάσαμε έχουμε αντίπαλο τον πολύ μικρό διαθέσιμο αριθμό μοσχευμάτων. Είναι απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση και πρέπει να αναστραφεί. Θα το αλλάξουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα προχωρήσουμε στην διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων”.

Ως Υπουργείο Υγείας, προχωράμε στην οργάνωση του συστήματος των μεταμοσχεύσεων εκεί που βρίσκονται οι δυνητικοί δότες, κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και παράλληλα στην συστηματική ενημέρωση των πολιτών για την ανυπέρβλητη αξία της δωρεάς οργάνων.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και δύσκολη. Ας κάνουμε το ανέφικτο, εφικτό δώρο ζωής και ελπίδας για πολλούς συνανθρώπους μας.

Πηγή: www.lykavitos.grΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α.Ο.Ν.Μ.

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων εύχεται σε όλα τα μέλη της Καλά Χριστούγεννα και το Νέο Έτος να φέρει σε όλους Υγεία, Οικογενειακή Ευτυχία, Χαρά και τις Καλύτερες Αθλητικές ΕπιδόσειςΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΟΝΜ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. Γ. ΜΑΥΡΩΤΑ

Αντιπροσωπεία της ΑΟΝΜ με επικεφαλής την Πρόεδρο κα Δημ. Τσάμη Αρκά επισκέφθηκε τον Γεν. Γραμματέα Αθλητισμού κο Γ. Μαυρωτα. Ακολούθησε ενημέρωση για θέματα της Ομοσπονδίας και συζήτηση για προώθηση του αθλητισμού των Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων αλλά και για την προώθηση της Δωρεάς Οργάνων μέσω του αθλητισμού. Ευχαριστούμε τον Γ. Γραμματέα για το πραγματικό ενδιαφέρον που έδειξε για όλα τα θέματά μας.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11-11-2019

Την Κυριακή 10/11/2019, μέρα διεξαγωγής του 37ου αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας, η Ομοσπονδία μας συμμετείχε με αρκετούς αθλητές στο δρόμο των 5 χιλιομέτρων οι οποίοι και τερμάτισαν επιτυχώς. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.

Αλλά το μεγάλο γεγονός που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και το παγκόσμιο γίγνεσθαι, όσον αφορά την Δωρεά Οργάνων και τη μεταμόσχευση, είναι ο μέγας άθλος του αθλητή της Ομοσπονδίας μας Σήφη Τζουγανάκη, ο οποίος συμμετείχε στον κλασσικό Μαραθώνιο των 42 χιλιομέτρων από τον Μαραθώνα μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Ο αθλητής τερμάτισε σε 4 ώρες και 26 λεπτά, χωρίς βέβαια να έχει τόσο σημασία ο χρόνος όσο το γεγονός που από μόνο του είναι τεράστιο. Ο Σήφης Τζουγανάκης, μεταμοσχευμένος εκ νεφρού, κουβάλησε καθ’ όλη την διαδρομή και μετέφερε σε όλους μας την μεγάλη Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων. Το σθένος και το μεγαλείο της ψυχής του ανταμείφθηκαν με τον τερματισμό του.

Είμαστε ευγνώμονες ως Ομοσπονδία και υπερήφανοι που έχουμε έναν τέτοιο άνθρωπο και αθλητή μαζί μας. Το γεγονός αφορά και την Παγκόσμια και την Πανευρωπαϊκή Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, όπου και θα ανακοινωθεί σχετικά. 

Δεδομένης της ευκαιρίας του Μαραθωνίου, ομάδα της Ομοσπονδίας μας συμμετείχε στην Πλατειά Συντάγματος σε μία δράση όπου έγιναν σχετικές ενημερώσεις σε πολίτες για την Δωρεά Οργάνων μοιράζοντας τις Δηλώσεις Δωρεάς Οργάνων και Ιστών του Εθνικού οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και διαφημιστικό υλικό της Ομοσπονδίας μας.

Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη μας υγεία και πάντα επιτυχίες.

 

 

 

Σήφης Τζουγανάκης ήρωας Ζωής! Ο Πρώτος Έλληνας Μεταμοσχευμένος που τερμάτισε τον κλασικό Μαραθώνιο!

Gepostet von Labros Liros am Montag, 11. November 20191η Νοεμβρίου – Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), έχει θεσπίσει από το 2007 την 1η Νοεμβρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων».

Σκοπός της σημερινής μέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία της δωρεάς οργάνων, που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού, είναι μία πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού. Η αγάπη, ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν μοναδικό κίνητρο για κάποιον, ο οποίος υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο μπροστά στην απώλεια δικού του ανθρώπου, καταφέρνει να γεφυρώσει την ζωή με το θάνατο.

Η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης.

Έχουμε υποχρέωση, ως ενεργοί πολίτες, να ενημερωθούμε και να συμμετέχουμε όλοι μας σ’ αυτή την υπέρτατη Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων.Γενικη Συνέλευση Πανευρωπαϊκής Αθλητικής Ομοσπονδίας Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων – Δουβλίνο 2019

Η Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων συμμετείχε στη Γεν. Συνέλευση της ομώνυμης Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με την παρουσία της προέδρου Δήμ. Αρκά και της Team Manager Ματίνας Λεγάτου. Στο πέρας της συνεδρίασης έγιναν και οι σχετικές παρουσιάσεις των συμμετασχόντων χωρών. Η Ελληνική παρουσίαση πήρε θετικές κριτικές και εύσημα. Επίσης στα πλαίσια αυτού του τριημέρου έγιναν, ως είθισται και οι παρουσιάσεις των αθλητικών χώρων, όσον αφορά στα αθλήματα που θα διεξαχθούν εν όψει των επερχόμενων Πανευρωπαϊκών Αγώνων Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαρομένων αθλητών που θα γίνουν στο Δουβλίνο τον Αύγουστο του 2020 και η Ομοσπονδία μας θα συμμετάσχει με δικούς της αθλητές. Έγινε επίσης και η παρουσίαση των νοσοκομείων και των μονάδων αιμοκάθαρσης που αφορούν στην αιμοκάθαρση των αιμοκαθαρομένων αθλητών. Η Ομοσπονδία μας εύχεται καλή Αθλητική χρονιά με υγεία και δύναμη σε όλους τους αθλητές της.

 

 Συγχαρητήρια Επιστολή Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη

Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης προς την πρόεδρο της ΑΟΝΜ, συνεχάρει όλες τις αθλήτριες και τους αθλητές της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων για τη συμμετοχή τους και τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στους «Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων 2019» στο Newcastle της Αγγλίας.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13-8-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 αναχωρεί  η  Εθνική Αποστολή Μεταμοσχευμένων για το Newcastle της Αγγλίας στα πλαίσια των 22ων Παγκόσμιων  Αγώνων  Μεταμοσχευμένων που θα διεξαχθούν από 17 έως 24/08/2019.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων και με τη σχετική  έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η  αποστολή αποτελείται από εικοσιεπτά (27) άτομα ως εξής:

 1. Αρκά Δήμητρα : Πρόεδρος Ομοσπονδίας- αρχηγός αποστολής
 2. Λεγάτου Σταματία: Team manager
 3. Γόμπου Αθηνά : Ιατρός αποστολής
 4. Αμερικάνος Ευθύμιος: Ομοσπονδιακός προπονητής
 5. Αναχουρλής Αθανάσιος: Αθλητής (επιτρ.αντισφαίριση μονό/διπλό,Bowling μονό/διπλό)
 6. Ανδρεάδης Δημήτριος: Αθλητής (επιτρ.αντισφαίριση μονό/διπλό)
 7. Αρκάς Ιωάννης: Αθλητής (επιτρ.αντισφαίριση μονό/διπλό, Bowling μονό/διπλό/μικτό)
 8. Γούλιου Κωνσταντινιά: Αθλήτρια (Bowling μονό/μικτό, 3000μ.βάδην,ελαστικό μπαλάκι, πετάνκ)
 9. Δερμιτζάκης Στυλιανός: Αθλητής( Bowling μονό/διπλό)
 10. Διακουμάκος Αλέξανδρος: Αθλητής (επιτρ.αντισφαίριση μονό/διπλό)
 11. Ελ Λατιφ,Μόχτ Ελ Ντιν Μιχαήλ: Αθλητής( Bowling μονό/διπλό)
 12. Κακολύρης Πέτρος: Αθλητής (Bowling μονό/διπλό, επιτρ. Αντισφαίριση μονό, πετάνκ, κολύμβηση 50μ.ελεύθερο
 13. Καλός Κωνσταντίνος: Αθλητής (επιτρ.αντισφαίριση μονό/διπλό, Bowling μονό/διπλό)
 14. Καμαράτος Νικόλαος: Αθλητής (Bowling μονό/διπλό, πετάνκ)
 15. Κοντονίνας Δημήτριος: Αθλητής (30χλμ ποδηλασία, 10χλμ ποδηλασία time trial)
 16. Κωνσταντάτος Διονύσιος: Αθλητής (Bowling μονό/διπλό)
 17. Κωνσταντίνου Αλκιβιάδης: Αθλητής (ελαστικό μπαλάκι ,5000μ βάδην, Bowling μονό)
 18. Λεοντόπουλος Ηλίας: Αθλητής (ελαστικό μπαλάκι ,5000μ βάδην,σφαιροβολία)
 19. Λουκάκης Δημήτριος: Αθλητής (100μ,200μ)
 20. Μανουλάκης Εμμανουήλ: Αθλητής (επιτρ.αντισφαίριση μονό/διπλό, Bowling μονό/διπλό)
 21. Ξένος Χρήστος: Αθλητής (επιτρ. αντισφαίριση μονό/διπλό, Bowling μονό/διπλό)
 22. Παρασκευάς Ιωάννης: Αθλητής (επιτρ.αντισφαίριση μονό/διπλό, Bowling μονό/διπλό)
 23. Πετρινού Ευγενία: Αθλήτρια (3000μ βάδην, ελαστικό μπαλάκι)
 24. Πολυδώρου Χριστόφορος: Αθλητής (200μ, 400μ, 1500μ)
 25. Ριζούλης Δημήτριος: Αθλητής ( Bowling μονό/διπλό, 5000μ. βάδην, 1500μ)
 26. Σβάρνας Χρήστος: Αθλητής (5000μ βάδην)
 27. Τάντος Θωμάς: Αθλητής ( 30χλμ. ποδηλασία, 10χλμ ποδηλασία time trial)

 

Να σημειωθεί ότι όλοι οι αθλητές συμμετέχουν με δικά τους έξοδα.

 

Δωρεά οργάνων, δώρο ζωής!Σύνθεση Εθνικής Αποστολής Μεταμοσχευμένων των 22ων Παγκόσμιων Αγώνων Μεταμοσχευμένων στο Newcastle

Ανακοινώθηκε σήμερα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η έγκριση της σύνθεσης και της μετάβασης της Εθνικής Αποστολής Μεταμοσχευμένων που θα συμμετάσχει στους φετινούς 22ους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων στο Newcastle από 17 έως 24/08/2019.

Η αποστολή αποτελείται από εικοσιεπτά (27) άτομα ως εξής:

Περισσότερα...


Τουρνουά Bowling Μεταμοσχευμένων Ελλάδας-Κύπρου 2019

Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη το 1ο Τουρνουά Bowling μεταξύ των Ομάδων Μεταμοσχευμένων αθλητών Κύπρου και Ελλάδος στα πλαίσια της διακρατικής συμφωνίας ανταλλαγής αθλητικών events μεταξύ των χωρών μας. Την οργάνωση του τουρνουά ανέλαβε ο ΚΟΑ (Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού) η οποία ήταν άψογη από πάσης απόψεως.

Στο τουρνουά διακρίθηκε με χρυσό μετάλλιο ο Στέλιος Δερμιτζάκης στο ατομικό, οι Αρκάς – Αναχουρλής με χρυσό μετάλλιο στα διπλά και η Ελλάδα στις πεντάδες με χρυσό μετάλλιο.

Εκφράζουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας στους αδελφούς μας Κυπρίους του ΚΟΑ και του Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Αθλητών Κύπρου, για την πέραν πάσης προσδοκίας εκπληκτική φιλοξενία που μας επιφύλαξαν και ευελπιστούμε στο επόμενο τουρνουά η Κυπριακή ομάδα να έχει εμπλουτιστεί και με περισσότερα μέλη.

Επίσης, θα θέλαμε να αναφερθούμε και στην προγραμματισμένη παρουσία στο ΡΙΚ της προέδρου της Ομοσπονδίας μας κας Δήμητρας Τσάμη Αρκά και του αντιπρόεδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων κου Αντώνη Αντωνίου κατά την οποία έγιναν αναφορές στην κατάσταση που αφορά την μεταμόσχευση και την δωρεά οργάνων στις χώρες μας και τα βεβαιωμένα οφέλη του αθλητισμού για την επόμενη της μεταμόσχευσης.