“Μεταμόσχευση, ένα εφικτό δώρο ζωής” του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια

Υπάρχουν συμπολίτες μας που κάθε μέρα ξυπνούν και κοιμούνται, με την ελπίδα να βρεθεί ένας συμβατός δότης για να τους κρατήσει στη ζωή.

Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται γύρω στις 150 μεταμοσχεύσεις ετησίως, όταν σε χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες μαζί μας, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, ο αριθμός αυτός προσεγγίζει και ενίοτε ξεπερνάει τις 1000. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι με απόσταση η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων όλων των συμπαγών οργάνων, με μόλις 4.05 ανά εκατομμύριο πληθυσμού αριθμό αποβιωσάντων, δοτών όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 16.91 το 2018.

Του Βασίλη Κικίλια*

Πιστεύω όμως βαθύτατα, ότι οι Έλληνες δεν διαφέρουμε από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ούτε είμαστε λιγότερο αλτρουιστές.

Ο μικρός αριθμός δοτών που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι σύμπτωμα ενός πολυεπίπεδου προβλήματος και όχι αποτέλεσμα έλλειψης αλληλεγγύης. Ως τέτοιο απαιτεί μια πολυεπίπεδη λύση.
Αυτή την πολύ-επίπεδη λύση θεμελιώσαμε την περασμένη Δευτέρα.

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της ολιστικής προσέγγισης, που απαντά στην πρόκληση της δωρεάς οργάνων και στις απαιτήσεις της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων.

Σε αυτό δεσμευόμαστε όλοι μας να συνδράμουμε.

Το χρειάζονται οι ασθενείς, αυτούς που πρώτα και πάνω από όλα υπηρετούμε.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, “στην προσπάθεια που εγκαινιάσαμε έχουμε αντίπαλο τον πολύ μικρό διαθέσιμο αριθμό μοσχευμάτων. Είναι απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση και πρέπει να αναστραφεί. Θα το αλλάξουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα προχωρήσουμε στην διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων”.

Ως Υπουργείο Υγείας, προχωράμε στην οργάνωση του συστήματος των μεταμοσχεύσεων εκεί που βρίσκονται οι δυνητικοί δότες, κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και παράλληλα στην συστηματική ενημέρωση των πολιτών για την ανυπέρβλητη αξία της δωρεάς οργάνων.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και δύσκολη. Ας κάνουμε το ανέφικτο, εφικτό δώρο ζωής και ελπίδας για πολλούς συνανθρώπους μας.

Πηγή: www.lykavitos.gr



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΟΝΜ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. Γ. ΜΑΥΡΩΤΑ

Αντιπροσωπεία της ΑΟΝΜ με επικεφαλής την Πρόεδρο κα Δημ. Τσάμη Αρκά επισκέφθηκε τον Γεν. Γραμματέα Αθλητισμού κο Γ. Μαυρωτα. Ακολούθησε ενημέρωση για θέματα της Ομοσπονδίας και συζήτηση για προώθηση του αθλητισμού των Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων αλλά και για την προώθηση της Δωρεάς Οργάνων μέσω του αθλητισμού. Ευχαριστούμε τον Γ. Γραμματέα για το πραγματικό ενδιαφέρον που έδειξε για όλα τα θέματά μας.



1η Νοεμβρίου – Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), έχει θεσπίσει από το 2007 την 1η Νοεμβρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων».

Σκοπός της σημερινής μέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία της δωρεάς οργάνων, που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού, είναι μία πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού. Η αγάπη, ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν μοναδικό κίνητρο για κάποιον, ο οποίος υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο μπροστά στην απώλεια δικού του ανθρώπου, καταφέρνει να γεφυρώσει την ζωή με το θάνατο.

Η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης.

Έχουμε υποχρέωση, ως ενεργοί πολίτες, να ενημερωθούμε και να συμμετέχουμε όλοι μας σ’ αυτή την υπέρτατη Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων.



Γενικη Συνέλευση Πανευρωπαϊκής Αθλητικής Ομοσπονδίας Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων – Δουβλίνο 2019

Η Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων συμμετείχε στη Γεν. Συνέλευση της ομώνυμης Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με την παρουσία της προέδρου Δήμ. Αρκά και της Team Manager Ματίνας Λεγάτου. Στο πέρας της συνεδρίασης έγιναν και οι σχετικές παρουσιάσεις των συμμετασχόντων χωρών. Η Ελληνική παρουσίαση πήρε θετικές κριτικές και εύσημα. Επίσης στα πλαίσια αυτού του τριημέρου έγιναν, ως είθισται και οι παρουσιάσεις των αθλητικών χώρων, όσον αφορά στα αθλήματα που θα διεξαχθούν εν όψει των επερχόμενων Πανευρωπαϊκών Αγώνων Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαρομένων αθλητών που θα γίνουν στο Δουβλίνο τον Αύγουστο του 2020 και η Ομοσπονδία μας θα συμμετάσχει με δικούς της αθλητές. Έγινε επίσης και η παρουσίαση των νοσοκομείων και των μονάδων αιμοκάθαρσης που αφορούν στην αιμοκάθαρση των αιμοκαθαρομένων αθλητών. Η Ομοσπονδία μας εύχεται καλή Αθλητική χρονιά με υγεία και δύναμη σε όλους τους αθλητές της.

 

 



Συγχαρητήρια Επιστολή Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη

Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης προς την πρόεδρο της ΑΟΝΜ, συνεχάρει όλες τις αθλήτριες και τους αθλητές της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων για τη συμμετοχή τους και τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στους «Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων 2019» στο Newcastle της Αγγλίας.

 



Σύνθεση Εθνικής Αποστολής Μεταμοσχευμένων των 22ων Παγκόσμιων Αγώνων Μεταμοσχευμένων στο Newcastle

Ανακοινώθηκε σήμερα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η έγκριση της σύνθεσης και της μετάβασης της Εθνικής Αποστολής Μεταμοσχευμένων που θα συμμετάσχει στους φετινούς 22ους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων στο Newcastle από 17 έως 24/08/2019.

Η αποστολή αποτελείται από εικοσιεπτά (27) άτομα ως εξής:

Περισσότερα...


Τουρνουά Bowling Μεταμοσχευμένων Ελλάδας-Κύπρου 2019

Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη το 1ο Τουρνουά Bowling μεταξύ των Ομάδων Μεταμοσχευμένων αθλητών Κύπρου και Ελλάδος στα πλαίσια της διακρατικής συμφωνίας ανταλλαγής αθλητικών events μεταξύ των χωρών μας. Την οργάνωση του τουρνουά ανέλαβε ο ΚΟΑ (Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού) η οποία ήταν άψογη από πάσης απόψεως.

Στο τουρνουά διακρίθηκε με χρυσό μετάλλιο ο Στέλιος Δερμιτζάκης στο ατομικό, οι Αρκάς – Αναχουρλής με χρυσό μετάλλιο στα διπλά και η Ελλάδα στις πεντάδες με χρυσό μετάλλιο.

Εκφράζουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας στους αδελφούς μας Κυπρίους του ΚΟΑ και του Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Αθλητών Κύπρου, για την πέραν πάσης προσδοκίας εκπληκτική φιλοξενία που μας επιφύλαξαν και ευελπιστούμε στο επόμενο τουρνουά η Κυπριακή ομάδα να έχει εμπλουτιστεί και με περισσότερα μέλη.

Επίσης, θα θέλαμε να αναφερθούμε και στην προγραμματισμένη παρουσία στο ΡΙΚ της προέδρου της Ομοσπονδίας μας κας Δήμητρας Τσάμη Αρκά και του αντιπρόεδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων κου Αντώνη Αντωνίου κατά την οποία έγιναν αναφορές στην κατάσταση που αφορά την μεταμόσχευση και την δωρεά οργάνων στις χώρες μας και τα βεβαιωμένα οφέλη του αθλητισμού για την επόμενη της μεταμόσχευσης.

 



Φιλικός αγώνας μπόουλινγκ μεταξύ των ομάδων του Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Κύπρου και της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων Ελλάδας

Φιλικός αγώνας μπόουλινγκ μεταξύ των ομάδων του Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Κύπρου και της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων Ελλάδας, διεξάγεται την ερχόμενη Παρασκευή (21/09)
Το παιχνίδια πραγματοποιείται στα πλαίσια της Διακρατικής Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο φιλικός αγώνας θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Κύκκος Μπόουλινγκ στην Λευκωσία και θα αρχίσει στις 4.00μ.μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιλική αυτή αναμέτρηση εντάσσεται, επίσης, στα πλαίσια της προετοιμασίας των δύο ομάδων ενόψει της συμμετοχής τους στους φετινούς Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων, που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο στο Νιούκαστλ.
 


Πρόγραμμα προπονήσεων τμήματος στίβου θερινής περιόδου.

H Αθλητική Ομοσπονδία Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών ανακοινώνει το πρόγραμμα προπονήσεων του τμήματος στίβου για την θερινή περίοδο το οποίο θα είναι:

  • Τρίτη  & Πέμπτη: 10π.μ.-12π.μ. στο  Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας και
  • Τετάρτη 6.μ.μ.- 7.30 μ.μ στις Αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Περιμένουμε όλους τους αθλητές της ομοσπονδίας.



Σεμινάριο & Εκδήλωση για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, ο ΕΟΜ θα πραγματοποιήσει στο Ωνάσειo Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) Σεμινάριο & Εκδήλωση για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Eudonorgan, http://eudonorgan.eu/ , με την υποστήριξη του ΩΚΚ και του Ιδρύματος Ωνάση.
Το Σεμινάριο (Stakeholders training event), αφορά κοινό που δραστηριοποιείται στον χώρο της Δωρεάς Οργάνων & των Μεταμοσχεύσεων (ιατροί, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι, σύλλογοι ασθενών κλπ.)  και για τον λόγο αυτοδεν θα έχει αποκλειστικά κλινικό χαρακτήρα, αλλά θα αναπτυχθεί θεματολογία ευρύτερου ενδιαφέροντος γύρω από τη Δωρεά & τις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων στον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό χώρο. Επίσημη γλώσσα του Σεμιναρίου είναι τα Αγγλικά, ενώ στο κοινό θα βρίσκονται και εκπρόσωποι αρμοδίων αρχών και φορέων και άλλων χωρών. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΩΚΚ στον 7ο όροφο (8.15 – 14.00) και λόγω περιορισμένης χωρητικότητας (70 άτομα) θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας κατά την προ-εγγραφήΗ εγγραφή στο Σεμινάριο γίνεται μέσω της πλατφόρμας  http://elearning.eudonorgan.eu/login
Όταν ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων εγγραφεί, η πλατφόρμα θα κλείσει. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά φορέα (Σύλλογο, Κλινική, ΜΜΕ) είναι 2-3 άτομα. Παρακαλούμε, εφ όσων ενδιαφέρεστε, προβείτε στην εγγραφή σας το συντομότερο δυνατό. Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Η Εκδήλωση (Social Awareness Event), με τίτλο “Γέφυρες & Πρεσβευτές Ζωής : Εμπειρίες ανθρώπων που συνέβαλαν, έδωσαν και πήραν ζωή μέσα από τη Δωρεά Οργάνων & Ιστών”, θα έχει κυρίως κοινωνικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο στο ισόγειο του ΩΚΚ στις 14.00 και η συμμετοχή είναι ελεύθερη, χωρίς προεγγραφή. Επίσημη γλώσσα της Εκδήλωσης είναι τα Ελληνικά
Η παρουσία σας θα ενισχύσει τους σκοπούς τόσο του Σεμιναρίου, όσο και της Εκδήλωσης, που αφορούν την έμπρακτη προώθηση της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνείτε καθημερινά 07.00 – 15.00 με τις κ. Κωνσταντίνα Τσαρούχα & Άννα Τζόκα στα τηλ του ΕΟΜ 213-2027010 / 16.