ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΑΟΝΜ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση των εκπροσώπων της ΑΟΝΜ Αρκά Ιωάννη και Σήφη Τζουγανάκη με τον Δήμαρχο του Αιγάλεω κ. Γιάννη Γκικα και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Νίκο Ασημακόπουλο, στο Δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Αιγάλεω. Θέμα συζήτησης ..Η διεξαγωγή αγώνων δρόμων και η καθιέρωση τους κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου για την προώθηση της ευγενούς Ιδέας της δωρεάς οργάνων με συνέπεια την αύξηση των μεταμοσχευσεων στην χώρα μας. Η συζήτηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα και το ενδιαφέρον του Δημάρχου και Αντιδημαρχου ήταν πολυ μεγάλο. Έχοντας και οι δύο πλευρές τη βεβαιότητα ότι αυτοί οι αγώνες θα αφήνουν στίγμα, εκτός του υψηλού αθλητικού στοιχειου και ένα υψηλό κοινωνικό Μήνυμα στον κόσμο για την κατανόηση της μεγάλης και Ιερής αυτής Ιδεας…της δωρεάς οργάνων και της μεταμοσχευσης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ (ΣΕΟ)

Προς 
Πρόεδρο κα Ρούλα Αρκά & ΔΣ – Α.Ο.Ν.Μ.
 

Με το παρών μήνυμα το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) σας συγχαίρει για την εξαιρετικά επιτυχημένη οργάνωση και ολοκλήρωση του 1ου VIRTUAL RUN αγώνα, αφιερωμένο στην στήριξη της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ και ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ της Ένωσή σας.

Με μεγάλη χαρά συμμετείχαν κάποια από τα μέλη μας στον αγώνα.
 
Σας αναφέρουμε ότι η Πρόεδρος του ΣΕΟ κα.Εύη Μωραϊτίδου και η Ειδική Γραμματέας του ΣΕΟ κα. Σοφία Παπαδοπούλου μέσω της συμμετοχής τους, ενίσχυσαν την δράση σας, μεταφέροντας το μήνυμα της ευαισθητοποίησης και της ιδέας στην κοινωνία, ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε Ζωή στον συνάνθρωπό μας. 
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό σας και θα προσπαθήσει να συμβάλλει με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο στον αγώνα σας για την διάδοση υπέρ της Δωρεάς Οργάνων αλλά και Μεταμόσχευσης. 
 
Θερμά Συγχαρητήρια !
 
Σας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία, αλληλεγγύη και ελπίδα!
 
 
Με εκτίμηση, 
για το Δ.Σ. του ΣΕΟ 
 
Η Πρόεδρος                            Η Γεν. Γραμματέας 
Ευαγγελία Μωραϊτίδου            Σταυρούλα Ζυγούρη 

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ

Τη Δευτέρα 21/12/2020 στο κτήριο του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου, υπεγράφη Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ανωτέρω Μουσείου και της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθων και Μεταμοσχευμενων, με διακριτικό τίτλο
ΑΟΝΜ.

Το σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων & όλου του κοινωνικού συνόλου σε θέματα, εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού σε όλη τη χώρα και ειδικότερα, αυτή την εποχή, κατά την οποία οι κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν τη διάσωση των πολιτισμικών και ηθικών μας αξιών.

Τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Δήμαρχος Μαραθώνα Κος Στέργιος Τσίρκας και η Πρόεδρος της ΑΟΝΜ Κα Δήμητρα Αρκά.
Στην μικρή σεμνή αυτή τελετή, η οποία διεξήχθη σύμφωνα με τα Ιατρικά Πρωτόκολλα, παρευρέθηκαν ο Αντιδ/χος πολιτικής προστασίας και πολιτισμού Κος Ευαγγελος Κυπαρίσσης, η Δ/ντρια του Μουσείου κα Ειρήνη Σπανού, ο Πρόεδρος του Φοίνικα κ. Αθανάσιος Αναχουρλης, ο Πρόεδρος του ΔΡΟΜΕΑ κ. Ιωάννης Αρκας, ο Υπεύθυνος των Αθλητικών διοργανώσεων της ΑΟΝΜ κ. Σήφης Τζουγανάκης, ο ομοσπονδιακός προπονητής του ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ κ.
Ευθύμιος Αμερικανος και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνεύμονα “ΣυνεχίΖΩ” κ. Δημήτρης Μαγγίνας.

«Τα συμβαλλόμενα μέρη»

– Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου
– Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (Α.Ο.Ν.Μ)

Συμφωνήσαν τα ακόλουθα:

 • Υλοποίηση κοινών πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο την προώθηση των αρχών και των αξιών του Αθλητισμού, του ευ αγωνίζεσθαι και της Διάδοσης της Ευγενούς Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και της Μεταμόσχευσης.
 • Στήριξη έργων που προάγουν τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό, και γενικότερα τον πολιτισμό
 • Διατήρηση και ανάδειξη της εθνικής Αθλητικής και Ολυμπιακής κληρονομιάς
 • Προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης στο χώρο του αθλητισμού
 • Ενημέρωση και δραστηριοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν την ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
 • Παρεμβάσεις σε δημόσιο επίπεδο και σε θεσμικούς φορείς, με στόχο την προώθηση του υγιούς αθλητισμού

Τις ευχές τους για μόνιμη και αγαστή συνεργασία με στόχο την διάδοση της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων που συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και αποτελεί πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ευάγγελος Κυπαρίσσης και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνεύμονα “ΣυνεχίΖΩ” Δημήτρης Μαγγίνας.

 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΡΑΣΗ BILLION STEPS CHALLENGE ΤΗΣ WTGF – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Στις 13 Δεκεμβρίου 2020, ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των βημάτων των συμμετεχόντων στο BILLION STEPS CHALLENGE, μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων με σκοπό τη διάδοση της Ευγενούς Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και της Μεταμόσχευσης και την προώθηση των οφελών της τακτικής άσκησης στις ζωές των μεταμοσχευμένων και αιμοκαθαρομενων ατόμων.

Άνθρωποι από όλα τα μέρη του πλανήτη, μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαρόμενοι, ιατροί, οικογένειες δοτών και απλοί πολίτες, σχημάτισαν μικρές ομάδες ενώνοντας τα βήματά τους με αυτά χιλιάδων άλλων ανθρώπων που αν και φαινομενικά οι πορείες τους και οι ζωές τους δεν συγκλίνουν, στην ουσία η κατεύθυνσή τους ήταν η ίδια: η διάδοση του μηνύματος της Ζωής.

Μετά την επιτυχία που είχε το BILLION STEPS CHALLENGE την πρώτη χρονιά, η Παγκόσμια Αθλητική Ομοσπονδία Μεταμοσχευμένων διοργανώνει ξανά το ίδιο event με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, επιτυγχάνοντας τον στόχο του 1 δις βημάτων κατά 145%, συγκεντρώνοντας 1.451.398.796 βήματα!

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν και ελληνικές ομάδες, με πρώτη από αυτές την ελληνική ομάδα των ποδηλάτων μας, οι οποίοι κατέλαβαν την 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη! Ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς αλλά και σε όλους όσους περπάτησαν, έτρεξαν, κολύμπησαν ή έκαναν πετάλι βοηθώντας στη διάδοση του μηνύματος της Ζωής!

Ας μην ξεχνάμε πως κάθε μεγάλη αλλαγή, ξεκινά με ένα μικρό βήμα!

Παρακάτω παρατίθενται οι ομάδες που συμμετείχαν με τον μέσο όρο των βημάτων τους και την κατάταξή τους:

 • 3η θέση Greece AONM Cycling-GRC με 34.451 Average steps
  Θωμάς Τάντος, Δημήτρης Κοντονίνας
 • 351η θέση Greece ΑΟΝΜ Hellas Runners-GRC με 5872 Average steps
  Χριστόφορος Πολυδώρου, Σήφης Τζουγανάκης, Πέτρος Χαλικιάς
 • 514η θέση Greece AONM 2020-GRC με 3800 Average steps
  Ντίνα Γούλιου, Πολυχρόνης Νεραντζάκης, Αλέξανδρος Τζανακάκης
 • 594η θέση Greece AONM 2015-GRC με 2890 Average steps
  Λάμπρος Λύρος, Παναγιώτης Μαντέλος, Γεώργιος Βλαχόπουλος, Φωτεινή Δουμουλιάκα
 • 685η θέση Greece ΑΟΝΜ Lifesteps-GRC με 1306 Average steps
  Αγγελική Δελή
 • 702η θέση Greece AONM Karpathos-GRC με 759 Average steps
 • 707η θέση Greece ΑΟΝΜ#1-GRC με 422 Average steps

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΟΝΜ 1st VIRTUAL RUN

Κλείνει σήμερα η αυλαία για το 1ο Virtual Run που οργάνωσε η Ομοσπονδία μας και το αφιέρωσε στην ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και την ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ.

Μια νεότευκτη Ομοσπονδία ΑΜΕΑ όπως η δική μας που εκπροσωπεί τον αθλητισμό των Νεφροπαθών και των Μεταμοσχευμένων, οφείλει την ύπαρξη της στα μέλη της που είναι Νεφροπαθείς αθλητές (βρίσκονται ακόμη στην αιμοκάθαρση) και Μεταμοσχευμένοι αθλητές, που δέχθηκαν το δώρο της μεταμόσχευσης. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην έχει σημαία της, πέραν του αθλητισμού, το Μήνυμα της ίδιας της ΖΩΗΣ.

Είμαι σφοδρά συγκινημένη αλλά και χαρούμενη από την αθρόα συμμετοχή των μελών μας, γνωστών Πανελληνιονικών, Πανευρωπαιονικών, Παγκοσμιονικών και Ολυμπιονικών αθλητών οι οποίοι μας έχουν χαρίσει και μας χαρίζουν στιγμές υπερηφάνειας και πολλά μετάλλια. αλλά και όλων των αθλητών, δρομέων, μαραθωνοδρόμων, φίλων και υποστηρικτών μας. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για την στήριξη και συμμετοχή τους, την ΕΣΟΑ, την ΕΘΝ.Ο.Α, το Never give up, το be active και τον Γ.Γ Αθλητισμού κ. Γ. Μαυρωτά, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής κα Λουκία Κεφαλογιάννη, την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδας, τους Olympia Runners, τους Δρομείς της Λάρισας, τους δρομείς του Απόλλωνα Δυτικής Αττικής, τους δρομείς Ζευς Πιερίας, τους δρομείς Αναγέννησης Πύργου και όσους άλλους έτρεξαν γι’ αυτή την Ιδέα.

Δεν ξεχνώ τους αφανείς εργάτες-μέλη μας, Χριστόφορο Πολυδώρου και Σήφη Τζουγανάκη που ίδρωσαν δυο φανέλες…μια στους δρόμους του RUN και τη δεύτερη στη σκληρή δουλειά για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Καταλάβαμε ότι η κοινωνία και ευαισθητοποιημένη είναι και έτοιμη να δεχτεί και να αφομοιώσει μια Ιδέα όπως αυτή της προσφοράς ΖΩΗΣ στον συνάνθρωπο. Ελπίζουμε και η Πολιτεία να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για την ενημέρωση του κοινού της πατρίδας μας για το τι συμβαίνει συνολικά στην διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών, για να ξεκαθαρίσει επιτέλους η ομίχλη που πλανάται γύρω από αυτό το ζήτημα χρόνια τώρα και μας φέρνει πίσω και στην τελευταία θέση στην Ευρώπη στη λίστα των δωρητών για την Μεταμόσχευση.

Από την πλευρά μας αποφασίσαμε να καθιερώσουμε στο 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου κάθε έτους την Οργάνωση Πανελλήνιου Αγώνα Δρόμου υπέρ της διάδοσης της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών και της Μεταμόσχευσης για να κρατάμε άσβεστη την ελπίδα και τη χαρά που απορρέουν από αυτή. Για μας, αν απ’ αυτή μας την ενέργεια, πραγματοποιηθεί έστω και μια παραπάνω Μεταμόσχευση θα είναι μεγάλη επιβράβευση. Τέλος θέλω να ζητήσω συγγνώμη για κάποιες τυχόν δυσλειτουργίες της πλατφόρμας συμμετοχής που (ερασιτεχνικά) δημιουργήσαμε….και θέλω να σας βεβαιώσω ότι στο επόμενο run θα εξαλειφθούν..,

Ήταν μια σημαντική εμπειρία που μας δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουμε ακόμη και υποψηφιότητα για φιλοξενία Παγκοσμίων (WTGF) ή Πανευρωπαϊκών (ETDSF) Αγώνων στην χώρα μας.

Εύχομαι σε όλους Υγεία  Αγάπη και Καλές Γιορτές.

 

Η Πρόεδρος Αθλητικής Ομοσπονδίας

Ρούλα Αρκά

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΑΟΝΜ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Συνάντηση της προέδρου της ΑΟΝΜ κας Δήμητρας Αρκά με τον αντιδήμαρχο Μαραθώνα, (επιχειρηματικότητας, πολιτικής προστασίας & πολιτισμού) κ. Ευάγγελο Κυπαρίσση και της Διευθύντριας του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου κας Ειρήνης Σπανού.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον αθλητισμό γενικώς, τη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων και μαραθωνίου δρόμου, οι οποίοι θα γίνονται από κοινού με την ΑΟΝΜ με σκοπο την διάδοση της ευγενούς Ιδέας της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης. Συμφωνήθηκε επίσης η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της ΑΟΝΜ και του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου του δήμου Μαραθώνα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΔΡΟΜΕΑ και εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της ΑΟΝΜ κ. Ι.Αρκας και ο υπεύθυνος των αθλητικών διοργανώσεων και εκδηλώσεων της ΑΟΝΜ, πρωταθλητής στίβου, Μαραθωνοδρόμος κλασικού Μαραθωνίου και αθλητής του ΔΡΟΜΕΑ και της ΑΟΝΜ κ. Σήφης Τζουγανάκης.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ AONM 1st VIRTUAL RUN

Η ΑΟΝΜ διοργανώνει τον πρώτο δωρεάν Virtual Αγώνα με αποκλειστικό σκοπό τη διάδοση της ιδέας της Δωρεάς οργάνων.
Τρέχουμε όλοι για να διαδώσουμε το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων!
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στον αγώνα ΑΟΝΜ 1st Virtual Run, θα πρέπει αρχικά να κάνει ηλεκτρονική εγγραφή και στη συνέχεια να τρέξει σε όποια από τις διαδρομές του αγώνα επιθυμεί, όσες φορές θέλει. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 έως και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020.
Για την εγγραφή σας μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:
 
Μπορείτε να ανεβάζετε στη σελίδα του αγώνα (AONM Virtual Run) φωτογραφίες σας από τον αγώνα βάζοντας σε όλες το hashtag
 
Πριν τον αγώνα θα αποσταλούν με email οι αριθμοί συμμετοχής και θα ενημερωθείτε για τον τροπο που θα στέλνετε τις φωτογραφίες της διαδρομής και του χρόνου σας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε μπορείτε να στέλνετε μήνυμα είτε στο messenger της σελίδας είτε στο mail της διοργάνωσης που είναι virtualrun@aonm.gr

ΣΤΟ 75% Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΒΗΜΑΤΩΝ

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμενων Αθλητών ανακοινώνει ότι έχει επιτευχθεί το 75% του στόχου του ενός δισεκατομμυρίου (1.000.000.000) βημάτων. Με προσοχή και ευαισθησία συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή, ακόμα και μέσα στο σπίτι.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν και πολλοί αθλητές της ΑΟΝΜ.

1ος VIRTUAL ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων ανακοινώνει τον 1ο Virtual Αγώνα για τη Δωρεά Οργάνων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από 28 Νοεμβρίου έως και 5 Δεκεμβρίου 2020.

Τρέχουμε το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων!

Κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της Ζωής!

Γιατί οι εποχές είναι κρίσιμες και η καθημερινότητα μας γεμάτη ανατροπές, αλλά η ανάγκη για μεταμοσχεύσεις δεν θα σταματήσει ποτέ.

Σας καλούμε να τρέξουμε, ο καθένας μας χωριστά, σε όποια περιοχή θέλουμε, όποια απόσταση θέλουμε!

Τα βήματα:

 1. Επιλέγουμε απόσταση. Μπορούμε να τρέξουμε παραπάνω από μία φορά και διαφορετικές αποστάσεις!

Αποστάσεις που μπορούμε να επιλέξουμε:

 • 3 χλμ
 • 5 χλμ
 • 10 χλμ
 • 21.098 χλμ
 • 42.195 χλμ
 • 50 χλμ
 1. Επιλέγουμε εφαρμογή καταγραφής απόστασης και χρονομέτρησης για το κινητό μας!
 • Παραδείγματα εφαρμογών: – Map My Run, – Strava, – Runkeeper
 1. Αποστέλλουμε φωτογραφία οθόνης (screenshot) στο VirtualRun@aonm.gr με τον χρόνο και την απόστασή μας.
 2. Μοιραζόμαστε φωτογραφίες και βίντεο στα social media με hashtag: #στηριζω_και_εγω_τη_δωρεα_οργανων
 3. Περνάμε καλά, βάζοντας τον αθλητισμό στη ζωή μας!

Ελάτε να διαδώσουμε μαζί το μήνυμα της Ευγενούς Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και της Μεταμόσχευσης και να ανεβάσουμε την χώρα μας στην ψηλότερη θέση των δωρητών οργάνων!

Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παραπάνω πλαίσιο (frame) του αγώνα και να το βάλετε στη φωτογραφία του προφίλ σας στο Facebook. Αναζητήστε το στα πλαίσια προφίλ με το όνομα 1st AONM VIRTUAL RUN 2020.

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Σήφης Τζουγανάκης (VirtualRun@aonm.gr)

Σύνδεσμος Εκδήλωσης: https://www.facebook.com/events/3375379689245356/

Σύνδεσμος για το πλαίσιο προφίλ (facebook frame): www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=364006618203749

 

Για την εγγραφή σας μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:
 
Μπορείτε να ανεβάζετε στη σελίδα του αγώνα (AONM Virtual Run) φωτογραφίες σας από τον αγώνα βάζοντας σε όλες το hashtag
 

ΕΟΜ – ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ COVID-19

Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας συνεχίζουν να δείχνουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής

«Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας συνεχίζουν να δείχνουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Η Δωρεά Οργάνων μπορεί να φέρει φως στη ζωή σου ή στη ζωή των συνανθρώπων σου. Ενημερώσου για τη φωτεινή πλευρά της ζωής», τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, που έχει θεσπίσει ως την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων». Σκοπός της ημέρας αυτής, είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς.

Η Πανελλήνια Ημέρα του 2020, υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορονοϊού, βρίσκει τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, σαφώς επηρεασμένες, όμως σε ιδιαίτερα αισιόδοξη πορεία. «Μπορεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στη χώρα μας να μειώθηκαν δραματικά, όμως το Σύστημα Μεταμοσχεύσεων (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ΕΟΜ, Μονάδες Μεταμοσχεύσεων) έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στη νέα κατάσταση, με αποτέλεσμα οι πραγματοποιηθείσες μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα, όχι μόνο να μην υπολείπονται των μεταμοσχεύσεων άλλων ετών, αλλά και να τις έχουν ξεπεράσει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 190 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, έναντι 188 την αντίστοιχη περίοδο του 2019».

Ο ΕΟΜ αναφέρει επίσης, ότι μέσα στο 2020, παρά τις εγγενείς δυσκολίες του Συστήματος Υγείας ξεκίνησαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη ενισχύθηκαν από τη δωρεά μη συγγενών δοτών, που αποδεδειγμένα διατηρούν σχέσεις φιλίας με τους λήπτες. Πρόσφατα, η θεματική της Δωρεάς και των Μεταμοσχεύσεων Ιστών και Οργάνων εισήχθη για πρώτη φορά στη δημόσια εκπαίδευση και αποτελεί πλέον μέρος των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που διδάσκονται σε Δημοτικά σχολεία και Λύκεια της χώρας μας. Μέσα από την Εθνική Πρωτοβουλία, που έχουν αναλάβει από κοινού ο ΕΟΜ και το Ίδρυμα Ωνάση, το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες 2», εισάγει τους μικρούς μαθητές στη λειτουργία των οργάνων του σώματος, τη σημασία του να τα διατηρούμε υγιή και τη σπουδαιότητα των μεταμοσχεύσεων αυτών. Από τη σχολική χρονιά 2020/21 το πρόγραμμα εντάχθηκε στον θεματικό άξονα: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και Εφήβους» του Υπουργείου Υγείας και το σχετικό υλικό μπορούν οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι επαγγελματίες και επισκέπτες υγείας να το κατεβάσουν από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου αλλά και του ΕΟΜ.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε πλέον ότι το πεδίο των μεταμοσχεύσεων, είναι από τους τομείς που μάλλον ενδυναμώθηκαν με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Λόγω της ιδιαίτερης πολυπλοκότητας των μεταμοσχεύσεων, αλλά και του μέγιστου ανθρωπιστικού οφέλους που προσφέρουν, οι φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματός μας υπερέβαλαν εαυτόν, με αποτέλεσμα η δωρεά και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων να συνεχιστούν όσο το δυνατόν ανεπηρέαστες. Από την αρχή της πανδημίας όλοι όσοι εργαζόμαστε στις μεταμοσχεύσεις κατανοήσαμε ότι «ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, όμως οι ασθενείς πρέπει να εξακολουθήσουν να μεταμοσχεύονται». Ίσως μάλιστα το γεγονός ότι αντιληφθήκαμε πλέον, ως άνθρωποι, το πόσο αλληλεξαρτώμενες είναι οι ζωές και η υγεία μας, να ενισχύει στη συνείδηση του κόσμου τη σημασία της Δωρεάς», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Δωρητών Οργάνων

Με πρωτοβουλία του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡxω», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Νοεμβρίου , στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, αμέσως μετά την κυριακάτικη θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των αποβιωσάντων δωρητών οργάνων, προκειμένου να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ