“Μεταμόσχευση, ένα εφικτό δώρο ζωής” του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια

Υπάρχουν συμπολίτες μας που κάθε μέρα ξυπνούν και κοιμούνται, με την ελπίδα να βρεθεί ένας συμβατός δότης για να τους κρατήσει στη ζωή.

Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται γύρω στις 150 μεταμοσχεύσεις ετησίως, όταν σε χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες μαζί μας, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, ο αριθμός αυτός προσεγγίζει και ενίοτε ξεπερνάει τις 1000. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι με απόσταση η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων όλων των συμπαγών οργάνων, με μόλις 4.05 ανά εκατομμύριο πληθυσμού αριθμό αποβιωσάντων, δοτών όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 16.91 το 2018.

Του Βασίλη Κικίλια*

Πιστεύω όμως βαθύτατα, ότι οι Έλληνες δεν διαφέρουμε από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ούτε είμαστε λιγότερο αλτρουιστές.

Ο μικρός αριθμός δοτών που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι σύμπτωμα ενός πολυεπίπεδου προβλήματος και όχι αποτέλεσμα έλλειψης αλληλεγγύης. Ως τέτοιο απαιτεί μια πολυεπίπεδη λύση.
Αυτή την πολύ-επίπεδη λύση θεμελιώσαμε την περασμένη Δευτέρα.

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της ολιστικής προσέγγισης, που απαντά στην πρόκληση της δωρεάς οργάνων και στις απαιτήσεις της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων.

Σε αυτό δεσμευόμαστε όλοι μας να συνδράμουμε.

Το χρειάζονται οι ασθενείς, αυτούς που πρώτα και πάνω από όλα υπηρετούμε.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, “στην προσπάθεια που εγκαινιάσαμε έχουμε αντίπαλο τον πολύ μικρό διαθέσιμο αριθμό μοσχευμάτων. Είναι απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση και πρέπει να αναστραφεί. Θα το αλλάξουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα προχωρήσουμε στην διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων”.

Ως Υπουργείο Υγείας, προχωράμε στην οργάνωση του συστήματος των μεταμοσχεύσεων εκεί που βρίσκονται οι δυνητικοί δότες, κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και παράλληλα στην συστηματική ενημέρωση των πολιτών για την ανυπέρβλητη αξία της δωρεάς οργάνων.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και δύσκολη. Ας κάνουμε το ανέφικτο, εφικτό δώρο ζωής και ελπίδας για πολλούς συνανθρώπους μας.

Πηγή: www.lykavitos.gr