ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΟΝΜ 4.10.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία και πέραν πάσης προσδοκίας, διεξήχθη στις 2 Οκτωβρίου 2022, η 2η προγραμματισμένη Μαραθώνια Λαμπαδηδρομία αντιστρόφου πορείας από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο προς το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου που διοργανώθηκε από την Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων με την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα και ήταν αφιερωμένη στην διάδοση της Ευγενούς Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και στη Μεταμόσχευση.

Η μαραθώνια λαμπαδηδρομία έφερε το όνομα “ΙΑΣΩΝ  23” στη μνήμη του αδικοχαμένου σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε μπροστά στην Βουλή των Ελλήνων, Ιάσονα Λαλαούνη, του οποίου η οικογένεια δώρισε τα όργανά του, με τα οποία σώθηκαν επτά συνάνθρωποί μας.

Ήταν συγκινητική και αθρόα η συμμετοχή των αθλητών της Ομοσπονδίας μας,   αιμοκαθαρομένων και μεταμοσχευμένων, της οικογένειας Λαλαούνη και των φίλων του Ιάσονα, αλλά και πλήθος άλλων αθλητών, δρομέων μεγάλων αποστάσεων, αθλητών του TihioRace, δρομέων της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών, της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, του ποδηλάτη Νικόλαου Μοσχή και της Ντενίζ Δημάκη – πρωταθλήτρια Ελλάδος και Olympian τριάθλου. Επίσης, η Αθλητική μας Ομοσπονδία ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες αθλητάς.

Η Δάδα της Ομοσπονδίας μας, που ονομάστηκε “ΔΑΔΑ ΖΩΗΣ”, παραδόθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κο Δημόπουλο Γεώργιο,  στον αθλητή της Α.Ο.Ν.Μ., κο Πολυδώρου Χριστόφορο, αφού έτρεξε με την Δάδα Ζωής 300 μέτρα. Κατόπιν, αθλητές της Α.Ο.Ν.Μ. μετέφεραν την Δάδα Ζωής μέχρι τη διαστάυρωση της Λ. Μαραθώνος με τη Λ. Σπάτων στο Γέρακα και από κει και πέρα δρομείς μεγάλων αποστάσεων μετέφεραν τη Δάδα στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και την παρέδωσαν στους Αντιδημάρχους Μαραθώνα, πρωτοστατούντος του Αντιδημάρχου, κου Κυπαρίσση Βαγγέλη, όπου και τοποθετήθηκε σε  ειδική προθήκη στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου αφιερωμένη στην Α.Ο.Ν.Μ.

Ευχαριστούμε θερμώς την Περιφέρεια Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κον Δημόπουλο Γεώργιο, την εκπρόσωπο του Υπουργού Αθλητισμού, κα Ανδρινοπούλου Χριστιάννα, τον εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων και Αντιπρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, κον Σεϊταρίδη Γεώργιο, τους Αντιδημάρχους του ιστορικού Δήμου του Μαραθώνα, τους Διευθυντές των μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου και του Ευαγγελισμού, κους Βεναρδάκη Σπυρίδωνα και Βουγά Βασίλειο καθώς και όλους τους Χορηγούς μας που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης αυτής, TihioRace, Sesamis Natural Bars, Σκλαβενίτης ΑΕ, First Aid Ambulance, Πυθία ΚοινΣεπ, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, και την Τεχνική Κατασκευαστική Civil Developments. Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Δήμο Παλλήνης και τον Δήμαρχο, κον Ζούτσο Αθανάσιο, για τη συμπαράστασή του.

Ανακοινώνεται ότι η Α.Ο.Ν.Μ. θα διοργανώνει – κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου – κάθε έτος (θεσμός) Μαραθώνια Λαμπαδηδρομία αντιστρόφου πορείας  για την διάδοση της Δωρεάς Οργάνων-Ιστών και της Μεταμόσχευσης από το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο Αθηνών προς τον Μαραθώνα.

 

2η ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ A.O.N.M. «ΙΑΣΩΝ 23»

 ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΩΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 08:00

 

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (Α.Ο.Ν.Μ.), υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, ανακοινώνουν τη 2η ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΑΟΝΜ “ΙΑΣΩΝ 23” η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα την Κυριακή 2 Οκτωβρίουτου 2022 προς τιμήν του αδικοχαμένου Ιάσωνα Λαλαούνη του οποίου η οικογένεια δώρισε όλα του τα όργανα για να σωθούν 7 συνανθρώποι μας.

Η δάδα της Λαμπαδηδρομίας εμπνεύσεως και κατασκευής της Α.Ο.Ν.Μ. με το όνομα «Δάδα Ζωής» θα ξεκινήσει το ταξίδι της από το Παναθηναϊκό Στάδιο στις 8:00 π.μ. για να καταλήξει στις 13:00 στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στο οποίο θα παραδοθεί και θα τοποθετηθεί σε κεντρική αίθουσα σε ειδική προθήκη της ΑΟΝΜ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια σύντομη τελετή.

Μοναδικός σκοπός της Λαμπαδηδρομίας είναι η διάδοση της ευγενούς Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και η Μεταμόσχευση.

Η φόρμα εγγραφής βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο.
 

ΦΟΡΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ORGAN DONATION RUN

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων διοργανώνει την 12η Ιουνίου 2022 αγώνα δρόμου στο Ο.Α.Κ.Α. με τίτλο “Organ Donation Run” και χρειάζεται εθελοντές. Καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην δράση μας αυτή, να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα και/ή να την κοινοποιήσουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

https://forms.gle/GT4FkFbqkUiK6p7B7

Με την συνεισφορά σας αυτή, βοηθάτε να διαδοθεί το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων και της Μεταμόσχευσης. Θα είναι χαρά και τιμή μας να γίνετε μέλος της ομάδας μας!

1η ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΑ “ΙΑΣΩΝ 23” – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία και πέραν πάσης προσδοκίας, διεξήχθη στις 10 Ιουλίου 2021, η προγραμματισμένη λαμπαδηδρομία που συνδιοργανώθηκε απο την Ομοσπονδία μας (Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων), την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Μαραθώνα με αφετηρία το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο Αθηνών και σημείο τερματισμού το Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα και ήταν αφιερωμένη στην Ευγενή Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων.
 
Η λαμπαδηδρομία έφερε το όνομα “ΙΑΣΩΝ  23” στην μνήμη του αδικοχαμένου σε τροχαίο δυστύχημα, που έγινε μπροστά στην Βουλή των Ελλήνων, Ιάσονα Λαλαούνη , του οποίου η οικογένεια δώρησε τα όργανά του, με τα οποια σώθηκαν επτά άτομα που τα είχαν ανάγκη.
 
Ήταν συγκινητική η αθρόα συμμετοχή των αθλητών της Ομοσπονδίας μας, μεσούντος του καλοκαιριού,  αιμοκαθαρομένων και μεταμοσχευμένων, της οικογένειας Λαλαούνη και των φίλων του Ιάσονα, αλλα και πλήθος άλλων Αθλητών, Μαραθωνοδρόμων, Δρομέων μεγάλων αποστάσεων, Ολυμπιονικών, αθλητών του “Τείχιο Race”, δρομέων της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών, Αθλητών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων, της Μαρίας Πολύζου, κατόχου Πανελληνίου ρεκόρ στον αυθεντικό Μαραθώνιο, της Ντενίζ Δημάκη, Olympian τριάθλου, του Μιχάλη Καλομοίρη, Ολυμπιονίκη Μαραθωνοδρόμου στο Ρίο το 2016, της Φανής Ψαθά, Ολυμπιονίκη πάλης, της Μαρίας Καρπαθάκη, Παγκοσμιονίκη του Tae kwo do, του Γιώργου Πάνου, Σπαρταθλητή, του Μανώλη Ψαραδάκη που έτρεξε για το γεγονός αυτό στην Δανία και πλειάδας άλλων αθλητών.
 
Η Δάδα της Ομοσπονδίας μας, που ονομάστηκε “ΔΑΔΑ ΖΩΗΣ”, έφτασε στον Μαραθώνα και παραδόθηκε στον Δήμαρχο του Μαραθώνα κο Στέργιο Τσίρκα, όπου θα τοποθετηθεί και θα παραμείνει προς μόνιμη έκθεση  σε ειδική προθήκη της Ομοσπονδίας μας και των αθλητών της.
 
Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον Περιφερειάρχη κο Γ. Πατούλη για την δεδομένη ευαισθησία του και την βοήθειά του στην Ομοσπονδία μας, ολο το επιτελείο της Περιφέρειας που ασχολήθηκε με το γεγονός, τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα κο Γ. Δημόπουλο και την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα κα Λουκία Κεφαλογιάννη, τον Βουλευτή και εκπρόσωπο της Κυβέρνησης κο Βασ. Οικονόμου, τον Δήμο Μαραθώνα, και την διεύθυνση του Κέντρου Προώθησης Μαραθωνίου Δρόμου, τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Μ. (Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων) και καθηγητή Χειρουργικής του ΕΚΠΑ κο Παπαθεοδωρίδη, τις κυρίες Τάνια Γιάννη και Γωγώ Βλάμη απο τον σύλλογο “Όραμα Ελπίδας” καθώς και ολους τους Χορηγούς μας που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης αυτής, TihioRace, WeFit, Sesamis Natural Bars, Capital Market, Σκλαβενίτης ΑΕ και First Aid Ambulance.
 
Ειμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε οτι η εν λόγω Λαμπαδηδρομία  για την διάδοση της Δωρεάς Οργάνων θα οργανώνεται σε ετήσια βάση απο την Ομοσπονδία μας στην αντίστροφη πορεία της απο το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο Αθηνών προς τον Μαραθώνα.
 

1η ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ A.O.N.M. «ΙΑΣΩΝ 23»

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΩΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΚΑΙ ΩΡΑ 06:00

 

Για πρώτη φορά μία ιδέα γιγαντώνεται και βρίσκει συμμάχους τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας και την ευγενική υποστήριξη και αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Μία λαμπαδηδρομία για την Ζωή.

Γίνε αιμοδότης, γίνε δότης μυελού των οστών, γίνε δωρητής οργάνων.

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ – ΔΩΣΕ ΖΩΗ

Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων

ΔΡΑΣΗ «ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΜΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΝΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΉ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΙΔΕΑΣ ΤΉΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Σήμερα Σάββατο 12-6 η Ομοσπονδία μας ΑΟΝΜ και η Περιφέρεια Αττικής, συνδιοργάνωσε με την Π.Ε. Βορείου Τομέα Περίπατο Υγείας στο Άλσος Συγγρού.
Μεταφέραμε το μήνυμα Ζωής και προαγωγής της υπέρτατης Ιδέας τής Δωρεας οργάνων και της Μεταμοσχευσης. Οι “πρωταθλητές της ζωής” τής Ομοσπονδίας μας μαζί με απλό κόσμο περπάτησαν στο μαγευτικό περιβάλλον του κτήματος Συγγρού προωθώντας αυτό το μήνυμα. Τεράστιο παράδειγμα η οικογένεια του πρόσφατα αδικοχαμένου Ιάσονα Λαλαούνη, που δώρισαν όλα τα όργανα του σώματος του παιδιού τους για να σωθούν πάσχοντες συνάνθρωποι μας, και πού οι ίδιοι εκδήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στην δράση αυτή.
Πριν ξεκινήσει η δράση τιμήθηκαν από την Αντιπεριφερειάρχη κα Λουκία Κεφαλογιάννη για αυτή την τεράστια προσφορά τους στην κοινωνία.
Επίσης η αντιπεριφερειάρχης απένειμε μετάλλια σέ δύο αθλητές τής ΑΟΝΜ , στον Σήφη Τζουγανάκη και στην Μαρία Ζαχαριάδου για την τρίτη θέση που πήραν στην δράση 5K Anyway που διοργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μεταμοσχευμενων αθλητών. Η ΑΟΝΜ τίμησε με μετάλλιο την κα Κεφαλογιάννη για την ευαισθησία και την έμπρακτη συμπαράσταση στην ΑΟΝΜ
Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη που είναι πρωτοπόρος σε πρωτοβουλίες που προάγουν την ευζωια και γενικά την υγεία. Θερμά ευχαριστήρια επίσης στην Αντιπεριφερειάρχη Λουκία Κεφαλογιάννη για την εξαιρετική διοργάνωση και προσβλέπουμε και σε επόμενες σχετικές δράσεις, όπως συνυποσχεθηκαμε. Ευχαριστίες στην διοίκηση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών και τον εκπρόσωπο του αντιπροεδρο Αλέξανδρο Κόκκαλη, στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Αμαρουσίου, στον Αντιδήμαρχο Αμαρουσίου Στέφανο Τσιπουρακης και στην ειδική σύμβουλο του Περιφερειάρχη σέ θέματα άθλησης Χριστίνας Γαλανοπούλου. Επίσης πολλές ευχαριστίες στην εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε για την ευγενική χορηγία αναψυκτικών και νερών.
 
 
 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ AONM 1st VIRTUAL RUN

Η ΑΟΝΜ διοργανώνει τον πρώτο δωρεάν Virtual Αγώνα με αποκλειστικό σκοπό τη διάδοση της ιδέας της Δωρεάς οργάνων.
Τρέχουμε όλοι για να διαδώσουμε το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων!
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στον αγώνα ΑΟΝΜ 1st Virtual Run, θα πρέπει αρχικά να κάνει ηλεκτρονική εγγραφή και στη συνέχεια να τρέξει σε όποια από τις διαδρομές του αγώνα επιθυμεί, όσες φορές θέλει. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 έως και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020.
Για την εγγραφή σας μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:
 
Μπορείτε να ανεβάζετε στη σελίδα του αγώνα (AONM Virtual Run) φωτογραφίες σας από τον αγώνα βάζοντας σε όλες το hashtag
 
Πριν τον αγώνα θα αποσταλούν με email οι αριθμοί συμμετοχής και θα ενημερωθείτε για τον τροπο που θα στέλνετε τις φωτογραφίες της διαδρομής και του χρόνου σας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε μπορείτε να στέλνετε μήνυμα είτε στο messenger της σελίδας είτε στο mail της διοργάνωσης που είναι virtualrun@aonm.gr

1ος VIRTUAL ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων ανακοινώνει τον 1ο Virtual Αγώνα για τη Δωρεά Οργάνων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από 28 Νοεμβρίου έως και 5 Δεκεμβρίου 2020.

Τρέχουμε το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων!

Κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της Ζωής!

Γιατί οι εποχές είναι κρίσιμες και η καθημερινότητα μας γεμάτη ανατροπές, αλλά η ανάγκη για μεταμοσχεύσεις δεν θα σταματήσει ποτέ.

Σας καλούμε να τρέξουμε, ο καθένας μας χωριστά, σε όποια περιοχή θέλουμε, όποια απόσταση θέλουμε!

Τα βήματα:

 1. Επιλέγουμε απόσταση. Μπορούμε να τρέξουμε παραπάνω από μία φορά και διαφορετικές αποστάσεις!

Αποστάσεις που μπορούμε να επιλέξουμε:

 • 3 χλμ
 • 5 χλμ
 • 10 χλμ
 • 21.098 χλμ
 • 42.195 χλμ
 • 50 χλμ
 1. Επιλέγουμε εφαρμογή καταγραφής απόστασης και χρονομέτρησης για το κινητό μας!
 • Παραδείγματα εφαρμογών: – Map My Run, – Strava, – Runkeeper
 1. Αποστέλλουμε φωτογραφία οθόνης (screenshot) στο VirtualRun@aonm.gr με τον χρόνο και την απόστασή μας.
 2. Μοιραζόμαστε φωτογραφίες και βίντεο στα social media με hashtag: #στηριζω_και_εγω_τη_δωρεα_οργανων
 3. Περνάμε καλά, βάζοντας τον αθλητισμό στη ζωή μας!

Ελάτε να διαδώσουμε μαζί το μήνυμα της Ευγενούς Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και της Μεταμόσχευσης και να ανεβάσουμε την χώρα μας στην ψηλότερη θέση των δωρητών οργάνων!

Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παραπάνω πλαίσιο (frame) του αγώνα και να το βάλετε στη φωτογραφία του προφίλ σας στο Facebook. Αναζητήστε το στα πλαίσια προφίλ με το όνομα 1st AONM VIRTUAL RUN 2020.

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Σήφης Τζουγανάκης (VirtualRun@aonm.gr)

Σύνδεσμος Εκδήλωσης: https://www.facebook.com/events/3375379689245356/

Σύνδεσμος για το πλαίσιο προφίλ (facebook frame): www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=364006618203749

 

Για την εγγραφή σας μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:
 
Μπορείτε να ανεβάζετε στη σελίδα του αγώνα (AONM Virtual Run) φωτογραφίες σας από τον αγώνα βάζοντας σε όλες το hashtag
 

ΕΟΜ – ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ COVID-19

Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας συνεχίζουν να δείχνουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής

«Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας συνεχίζουν να δείχνουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Η Δωρεά Οργάνων μπορεί να φέρει φως στη ζωή σου ή στη ζωή των συνανθρώπων σου. Ενημερώσου για τη φωτεινή πλευρά της ζωής», τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, που έχει θεσπίσει ως την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων». Σκοπός της ημέρας αυτής, είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς.

Η Πανελλήνια Ημέρα του 2020, υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορονοϊού, βρίσκει τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, σαφώς επηρεασμένες, όμως σε ιδιαίτερα αισιόδοξη πορεία. «Μπορεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στη χώρα μας να μειώθηκαν δραματικά, όμως το Σύστημα Μεταμοσχεύσεων (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ΕΟΜ, Μονάδες Μεταμοσχεύσεων) έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στη νέα κατάσταση, με αποτέλεσμα οι πραγματοποιηθείσες μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα, όχι μόνο να μην υπολείπονται των μεταμοσχεύσεων άλλων ετών, αλλά και να τις έχουν ξεπεράσει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 190 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, έναντι 188 την αντίστοιχη περίοδο του 2019».

Ο ΕΟΜ αναφέρει επίσης, ότι μέσα στο 2020, παρά τις εγγενείς δυσκολίες του Συστήματος Υγείας ξεκίνησαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη ενισχύθηκαν από τη δωρεά μη συγγενών δοτών, που αποδεδειγμένα διατηρούν σχέσεις φιλίας με τους λήπτες. Πρόσφατα, η θεματική της Δωρεάς και των Μεταμοσχεύσεων Ιστών και Οργάνων εισήχθη για πρώτη φορά στη δημόσια εκπαίδευση και αποτελεί πλέον μέρος των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που διδάσκονται σε Δημοτικά σχολεία και Λύκεια της χώρας μας. Μέσα από την Εθνική Πρωτοβουλία, που έχουν αναλάβει από κοινού ο ΕΟΜ και το Ίδρυμα Ωνάση, το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες 2», εισάγει τους μικρούς μαθητές στη λειτουργία των οργάνων του σώματος, τη σημασία του να τα διατηρούμε υγιή και τη σπουδαιότητα των μεταμοσχεύσεων αυτών. Από τη σχολική χρονιά 2020/21 το πρόγραμμα εντάχθηκε στον θεματικό άξονα: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και Εφήβους» του Υπουργείου Υγείας και το σχετικό υλικό μπορούν οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι επαγγελματίες και επισκέπτες υγείας να το κατεβάσουν από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου αλλά και του ΕΟΜ.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε πλέον ότι το πεδίο των μεταμοσχεύσεων, είναι από τους τομείς που μάλλον ενδυναμώθηκαν με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Λόγω της ιδιαίτερης πολυπλοκότητας των μεταμοσχεύσεων, αλλά και του μέγιστου ανθρωπιστικού οφέλους που προσφέρουν, οι φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματός μας υπερέβαλαν εαυτόν, με αποτέλεσμα η δωρεά και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων να συνεχιστούν όσο το δυνατόν ανεπηρέαστες. Από την αρχή της πανδημίας όλοι όσοι εργαζόμαστε στις μεταμοσχεύσεις κατανοήσαμε ότι «ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, όμως οι ασθενείς πρέπει να εξακολουθήσουν να μεταμοσχεύονται». Ίσως μάλιστα το γεγονός ότι αντιληφθήκαμε πλέον, ως άνθρωποι, το πόσο αλληλεξαρτώμενες είναι οι ζωές και η υγεία μας, να ενισχύει στη συνείδηση του κόσμου τη σημασία της Δωρεάς», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Δωρητών Οργάνων

Με πρωτοβουλία του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡxω», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Νοεμβρίου , στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, αμέσως μετά την κυριακάτικη θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των αποβιωσάντων δωρητών οργάνων, προκειμένου να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Μεταμόσχευση, ένα εφικτό δώρο ζωής” του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια

Υπάρχουν συμπολίτες μας που κάθε μέρα ξυπνούν και κοιμούνται, με την ελπίδα να βρεθεί ένας συμβατός δότης για να τους κρατήσει στη ζωή.

Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται γύρω στις 150 μεταμοσχεύσεις ετησίως, όταν σε χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες μαζί μας, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, ο αριθμός αυτός προσεγγίζει και ενίοτε ξεπερνάει τις 1000. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι με απόσταση η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων όλων των συμπαγών οργάνων, με μόλις 4.05 ανά εκατομμύριο πληθυσμού αριθμό αποβιωσάντων, δοτών όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 16.91 το 2018.

Του Βασίλη Κικίλια*

Πιστεύω όμως βαθύτατα, ότι οι Έλληνες δεν διαφέρουμε από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ούτε είμαστε λιγότερο αλτρουιστές.

Ο μικρός αριθμός δοτών που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι σύμπτωμα ενός πολυεπίπεδου προβλήματος και όχι αποτέλεσμα έλλειψης αλληλεγγύης. Ως τέτοιο απαιτεί μια πολυεπίπεδη λύση.
Αυτή την πολύ-επίπεδη λύση θεμελιώσαμε την περασμένη Δευτέρα.

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της ολιστικής προσέγγισης, που απαντά στην πρόκληση της δωρεάς οργάνων και στις απαιτήσεις της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων.

Σε αυτό δεσμευόμαστε όλοι μας να συνδράμουμε.

Το χρειάζονται οι ασθενείς, αυτούς που πρώτα και πάνω από όλα υπηρετούμε.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, “στην προσπάθεια που εγκαινιάσαμε έχουμε αντίπαλο τον πολύ μικρό διαθέσιμο αριθμό μοσχευμάτων. Είναι απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση και πρέπει να αναστραφεί. Θα το αλλάξουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα προχωρήσουμε στην διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων”.

Ως Υπουργείο Υγείας, προχωράμε στην οργάνωση του συστήματος των μεταμοσχεύσεων εκεί που βρίσκονται οι δυνητικοί δότες, κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και παράλληλα στην συστηματική ενημέρωση των πολιτών για την ανυπέρβλητη αξία της δωρεάς οργάνων.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και δύσκολη. Ας κάνουμε το ανέφικτο, εφικτό δώρο ζωής και ελπίδας για πολλούς συνανθρώπους μας.

Πηγή: www.lykavitos.gr